Într-un peisaj teatral schilodit de tăieturi bugetare și nivelare estetică, trupa de elită coagulată de directorul de scenă Victor Ioan Frunză se încăpățânează să facă “prin foc, prin șpăngi, prin glonți, prin fum” teatru de calitate. “Mobilă și durere”, de Teodor Mazilu continuă colaborarea cu Adriana Grand, scenograf de o inepuizabilă inventivitate și cu o echipă omogenă de tineri actori aleși pe sprânceană. Victor Ioan Frunză își reafirmă prin această punere în scenă inițiativa de restaurare a valorilor de breaslă începută cu “Furtuna” de Shakespeare și continuată cu “Familia Tot” de Orkeny Istvan și “Scene din viața insectelor” (toate la Centrul Cultural “Nicolae Bălcescu”), cu “Îngeri în America” de Tony Kushner și “Tartuffe” de Moliere la Teatrul Metropolis, cu “Dom Juan” la ArCub.

“Râsul comediilor lui Mazilu poate face să se încreţească pielea şi să se zburlească părul,” scria poetul Marius Robescu, și pe bună dreptate. În spectacol, diversele spații sunt ilustrate prin intermediul unui “mobilier magic”, care sub aparența austeră a unei garnituri de sufragerie, se transformă după necesități, sugerând când un interior de birou de cooperativă, când o garsonieră sărăcăcioasă, când apartamentul unor parveniți, când braseria de unde se vede crucea de pe Caraiman. Autorul, prin excelența ludică, își întâlnește în Adriana Grand un partener de joacă pe măsura sa.

De asemenea, în această montare se remarcă o altă întâlnire fericită – aceea între meticulozitatea caracteristică echipei lui Frunză (manifestată în integralitatea expresiei artistice – abordare a rolurilor, execuție, rostire etc.) și aceea a autorului, ambele părți având, fără îndoială, un cult explicabil al cuvântului. De altfel, Mazilu afirmă despre sine “Gândul că undeva e o frază superficială nu mă lasă să dorm”. Actorii, pe numele lor Nicoleta Hâncu, Sorin Miron, George Costin, Adrian Nicolae, Alexandra Fasolă, Irina Bucescu, Mihaela Velicu și Andrei Huțuleac, reușesc să impună personaje puternice, animate de o scânteie vitală care în momentele celei mai joase abjecții dublează banalitatea mărunțimii omenești de o candoare și impetuozitate care le conferă un suflu dramatic shakespearian. Un teatru viguros, fără a fi lipsit de subtilitate. O oglindă în fața lumii românești de ieri și de azi.

Spectacolul durează 2 ore și 30 de minute cu o pauză.

Mobila si Durere

Distribuţie:
Sile Gurău – George Costin
Gore – Adrian Nicolae
Urecheatu – Andrei Huțuleac/Alexandru Pavel
Paul Arnăutu – Sorin Miron
Lizica – Nicoleta Hâncu
Melania – Alexandra Fasolă/Irina Bucescu/Mihaela Velicu

Direcția de scenă: Victor Ioan Frunză
Scenografia și costumele: Adriana Grand

Pret Bilet: 20 Lei