Primăria Sectorului 4 și Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO ,,Nicolae Bălcescu” organizează

FESTIVALUL MĂRȚIȘORULUI 2018, ediția I

cu INVITAȚI speciali, dansuri, muzică, expoziții de pictură și costum popular și un spectacol – concert cu MARIUS VERNESCU

 

            În perioada 2 – 12 martie 2018, Primăria Sectorului 4 și Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO ,,Nicolae Bălcescu” organizează în premieră  FESTIVALUL MĂRȚIȘORULUI 2018, un eveniment cultural artistic dedicat sărbătoririi începutului de Martie.

Programul este variat şi cuprinde spectacole, expoziția de pictură ”Din suflet de copil”cu lucrări realizate de elevii cursului de pictură susținut de Dr. Nicoleta Zagura, expert UNESCO în educație artistică și cu mărțișoare hand-made, personalizate care vor fi oferite în dar tuturor spectatorilor și vizitatorilor. 

Vineri, 2 martie, de la orele 18.00 în Sala Mare a Centrului European Cultural și de Tineret pentru UNESCO ,,Nicolae Bălcescu” – CECTUNB, cei mai mici artiști ai Fundaţiei ”Dan Voiculescu”, alături de Trupa Pam-Pam vor susține un spectacol inedit cu muzică, dans şi poezie. Cu această ocazie se va da startul programului “Educație ALTFEL, în cadrul căruia copiii și tinerii din București vor putea participa la activitati gratuite, educative si culturale. Primul eveniment se numește  ”Mărţişor cu surprize„ și are loc vineri seara, când copiii dau startul serbării primăverii în cadrul unei serii de spectacole şi evenimente culturale menite să le dezvolte inteligenţa şi aptitudinile. În cadrul evenimentului, copiii vor expune lucrări de pictură, quilling, origami și obiecte din săpun realizate la cursurile organizate în cadrul Clubului de Excelență al fundaţiei, şi vor realiza mărțișoare unicat pe care le vor oferi în dar mămicilor

În spațiul expozițional al CECTUNB, va fi organizată o expoziţie de costume populareromânești autentice, rare, vechi de peste 100 de ani (colecția privată a Simonei și Cristinei Leasă).

Sâmbătă, 3 martie, tot de la orele 18.00 va fi invitat ansamblul de dansuri populare”Doinița din București al căror membri vor prezenta un program special, de inițiere și de cunoastere a traditiilor folclorice romanești. Spectacolul ”Folclor de Mărțișor” va include cântece și dansuri populare specifice fiecăreia dintre zonele etnografice ale României (Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Banat, Bihor, Făgăraș, Năsaud, Maramureș și bineînțeles, Călușul, dansul reprezentativ al românilor). Alături de soliștii de muzică populară Robert Dumitru, Mădălina Ciucu, Petronela Axintioaiei și Maria Soare, membrii Ansamblului Folcloric ”Doinița” vor invita la final spectatorii la o horă românească.

Atât vineri, cât și sâmbătă pe scena CECTUNB va evolua și Ansamblul de Balet ”Arabesque” al Fundației Culturale Pentru Copii și Tineret ,,Noi și Prietenii Noștri”. Arabesqueeste un ansamblu de tradiție, cu o activitate de peste 30 de ani, laureat al mai multor festivaluri naționale și internaționale (Franța, Italia, Canada, Iordania ș.a).

 

Luni, 12 martie, de la orele 19.00, tot în cadrul FESTIVALUL MĂRȚIȘORULUI 2018,CCETUNB invită publicul la Teatrul Național București, Sala Pictură la spectacolul – concert,,BucurEȘTI un suflet de oraș” susținut de pianistul MARIUS VERNESCU, unul dintre cei mai străluciţi muzicieni de jazz din România (singurul care a câștigat trofeul prestigiosului Montreux Jazz Festival) și de invitații săi: violonistul Gabriel Stănescu, actorii Alexandru Pribeagu (pantomimă) și Alexandra Aga, instrmentiștii Alex Tomaselli (chitară), Nicu Grigore (percuție), Cătălin Răzvan (bas), Beatrice Roman Vernescu (clape).

Osmoza dintre muzica si actorie reaşează modul de a gândi intr-o paradigmă care îşi asumă centralitatea pe ceea ce simti.  Acest lucru presupune o importantă revoluţie interioară, un salt calitativ, prin care muzicianul si actorul reformulează relaţia cu lumea obiectuală într-o nouă economie a sensurilor creând nu un spectacol, ci un CEVA, care reaşează, nu doar formele materiale de exprimare artistica  pe alte coordonate, ci mai ales formele de abordare a acestei noi paradigme: a ceea ce simtim dincolo de cotidianul orasului” – afirma actorul Alexandru Pribeagu.

            ,,BucurEȘTI un suflet de oraș” este un proiect artistic original şi spectaculos nu doar ca performanţă tehnică, ci şi capabil să transmită emoţii puternice, ”îmbinând diferitele nivele semnificante, de la obiectual-concret până la gândirea muzicală mai profundă şi trecând prin configuraţii de artă modernă”. Evenimentul reprezintă un proiect artistic, care își propune abordarea într-o manieră unică a unor tehnici jazz și compoziții proprii ale pianistului Marius Vernescu

             Fiind un eveniment dedicat MĂRȚIȘORULUI, toate doamnele şi domnişoarele prezente la cele trei spectacole vor primi mărţişoare personalizate din partea CECTUNB.