Spectacolul ”BucureEȘTI, un suflet de oraș” – un nou succes de casă

pentru  Primăria Sectorului 4 și Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO  ”Nicolae Bălcescu”!  

Muzica conține acel element pe care îl urmărim în existența noastră când urmărim să ne primenim sufletește. Repertoriul artistic variat inclus în acest proiect cu o unicitate cu totul emoționanată, aspiră să intre sub epidermă, și mai mult decât atât, în suflet, pe cât posibil”  – Marius Vernescu, pianist.

       Pe 12 martie,  Sala Pictură Teatrului Național București a găzduit spectacolul BucureEȘTI, un suflet de oraș – un poem muzical regal, susținut de pianistul MARIUS VERNESCU, unul dintre cei mai străluciţi muzicieni de jazz din România, singurul care a câștigat trofeul prestigiosului Montreux Jazz Festival.  Invitați în spectacolul prezentat de actrița Crina Matei – care a susţinut şi un recital îndelung aplaudat de public, au fost actorul Alexandru Pribeagu (pantomimă), Raluca Stoica (interpretă de jazz şi teatru muzical), violonistul Gabriel Stănescu, actrițaAlexandra Aga, instrumentiștii Alex Tomaselli (chitară), Nicu Gioroiu (percuție), Cătălin Răzvan (bass), Beatrice Roman Vernescu (clape) și Bogdan Roman (saxofon).         

         ,,BucurEȘTI un suflet de oraș” este un proiect artistic original (conceptul artistic aparține lui Andrei Slăvuțeanu) şi spectaculos nu doar ca performanţă tehnică, ci prin capacitatea de a transmite emoţii puternice,”îmbinând diferitele nivele semnificante, de la obiectual-concret până la gândirea muzicală mai profundă şi trecând prin configuraţii de artă modernă”. Este un spectacol aparte, incitant, eclectic construit în spiritul unei spontaneități artistice emoționante ce îmbină într-un mod original teatrul cu muzica și care își propune abordarea într-o manieră unică a unor tehnici jazz și compoziții proprii ale pianistului Marius Vernescu, ”unul dintre cele mai mari talente de jazz ale Europei” (Quincy Jones, Preşedinte Juriu  -Montreux Jazz Festival).

          Trei momente artistice (interpretarea pieselor “De-ai fi tu salcie la mal”, “Fericirea are chipul tău” şi “E bine, e bine, e foarte bine”) care s-au bucurat de mare succes au fost cele susţinute de trei foarte tinere soliste, talentate, membre ale Clubului de Excelență al Fundației “Dan Voiculescu” pentru Dezvoltarea României. Este vorba despreAriana Raisa Dinu – Raisandra (10 ani) câștigătoarea Trofeului Sanremo Junior 2016 și finalistă a concursului Premio Mia Martini 2017 din Italia. Raisandra este Best Singer 2018 și Best Talent 2018 în cadrul concursului World Rising Stars din Georgia. Ea se pregătește să imprime primul său album cu Casa de producție “Flames Music Productions” din SUA, iar în luna mai, va cânta în deschiderea Festivalului de film de la Cannes. Tot 10 ani are şiGeorgiana Maria Răducanu, elevă în clasa a IV-a la Școala Regina Maria, cu un palmares impresionant de premii. La vârsta de 7 ani a participat la Next Star, iar la 9 ani la Vocea României Junior. Sabina Tomulescu are 11 ani și este elevă la Colegiul Național de muzică ”George Enescu” din București unde studiază pianul, percuția și canto.

          Acest concert a încheiat oficial prima ediție a FESTIVALULUI MĂRȚIȘORULUI 2018 (perioada 2 – 12 martie), un eveniment cultural artistic dedicat sărbătoririi începutului de Martie, inițiat și organizat de Primăria Sectorului 4 (primar Daniel Băluță) și Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO ,,Nicolae Bălcescu” (director Alexandra Dobre).

 

            ,,BucurEȘTI un suflet de oraș” – un oraș în care trăiești, nu doar existi

 Osmoza dintre muzica si actorie reaşează modul de a gândi intr-o paradigmă care îşi asumă centralitatea pe ceea ce simti.  Acest lucru presupune o importantă revoluţie interioară, un salt calitativ, prin care muzicianul si actorul reformulează relaţia cu lumea obiectuală într-o nouă economie a sensurilor creând nu un spectacol, ci un CEVA, care reaşează, nu doar formele materiale de exprimare artistica  pe alte coordonate, ci mai ales formele de abordare a acestei noi paradigme: a ceea ce simtim dincolo de cotidianul orasului” – Alexandru Pribeagu, actor pantomimă.”Repertoriul muzical ne introduce în atmosfera și farmecul unei cronologii artistice despre trecut în măsura în care registrul de expresiei al pantomimei adâncește extrospecția prin raportarea la oraș, întâmplări, drame și povești cunoscute și mai puțin cunoscute din spatele melodiilor ce au animat sufletul urban din trecut până în prezent”.   

            Spectacolul a inclus și fragmente din ”The Fly”, un spectacol unic de pian și pantomimă, o premieră pe scena românească ”prin îngemănarea inteligentă și minuțios explorată artistic a pianului și a pantomimei, într-un duo efervescent, plin de umor, fantezie și note de jazz”.  Acest „art fusion” dintre muzicianul Marius Vernescu si actorul de panomimă Alexandru Pribeagu a pornit de la dorința celor doi artiști de explorare creativă a diverselor linii de expresivitate umană și are la bază un crez comun: încrederea în complexitatea naturii umane. ”Pentru mine este un moment important pentru care mă pregătesc, și asemenea pregătirii dinaintea unui zbor sau călătorii importate, încerc să profit cât mai mult de bucuria și emoțiile pe care le trăiesc” – spunea  Alexandru Pribeagu. ”The Fly este și titlul unei piese compuse de Marius Vernescu cu care am rezonat și de la care au pornit câteva din ideiile pentru spectacol”.

Acest eveniment vine la mai puțin de o lună de la succesul concertului ”Poveste din Bucureștiul de odionoară” (Palatul Bragadiru, 22 februarie), organizat tot de CECTUNB, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4. Atunci, violonistul Valentin Albeşteanu și actrița Miruna Ionescu, alături de invitații lor (actrița Manuela Hărăbor, soprana Ramona Păun, baritonul Marius Nine, Valentin Cucu – pian, Daniela Mustățea – acordeon și Nicolae Petre – contrabas)au recreat un univers sonor recompus din ”veacuri” de cântece și șlagăre de neuitat, o poveste muzicală despre autenticitate, frumuseţe, tradiție şi adevăr.